Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Ιωάννης Μεταξάς ένας πραγματικός ηγέτης


Είπαν για τον Ιωάννη Μεταξά κορυφαίες προσωπικότητες του πνεύματος της εποχής του, μετά το θάνατό του!
Μαρίκα Κοτοπούλη:
''Το μεγάλο πνεύμα του Ιωάννη Μεταξά δεν άφησε καμία πτυχή Ελληνικής ζωής, χωρίς να ρίξει απάνω της το στοργικό και δημιουργικό φως του. Το Ελληνικό θέατρο, όντας κι αυτό μία εκδήλωση της νεοελληνικής ζωής, χρωστάει στον Ιωάννη Μεταξά τη σύγχρονη προοδευτική δράση του, την αναγέννησή του. Τα τεσσεράμισι χρόνια της εθνικής δράσης του Ιωάννη Μεταξά, πιστεύω πως είναι χρόνια συναγερμού, αφύπνισης και προόδου για το Ελληνικό θέατρο...''
Μανώλης Καλομοίρης (πρόεδρος Ελλήνων μουσικών):
''Η νέα Ελληνική τέχνη, σε όλες της τις μορφές, βρήκε την πιο στοργική φροντίδα όχι μόνο από τον δυνατό Κυβερνήτη, αλλά και από τον άνθρωπο τον ασύγκριτο σε πραότητα και αγάπη, που τη φανέρωσε σε κάθε εργάτη, σε κάθε αγωνιστή της τέχνης της Ελληνικής... Και αν τον Μεταξά τον θρηνούμε όλοι για όσα μεγάλα για όσα ωραία, για όσο δοξασμένα ειργάσθη για την Ελλάδα μας, εμείς οι μουσικοί όλως ιδιαιτέρως τον κλαίμε με τους γλυκύτερους φθόγγους της Ελληνικής αρμονίας, γιατί κοντά στα άλλα χάσαμε κι ένα βαθύ, έναν αληθινό φίλο και παραστάτη της αιώνιας και ακατάλυτης Ελληνικής Μούσας''.
Αιμίλιος Βεάκης:
''Ο Μεταξάς είναι αντάξιος του Λεωνίδα και του Παλαιολόγου''.
Πολλοί άλλοι ακόμα συνεργάστηκαν μαζί του όπως ο ποιητής Γ. Σεφέρης θα γίνει προϊστάμενος της Διευθύνσεως εξωτερικού τύπου του Υφυπουργείου τύπου και πληροφοριών, ο Άγγελος Τερζάκης Κυβερνητικός επίτροπος, ο Κωστής Μπαστιάς διευθυντής του Εθνικού θεάτρου, ο Σίμων Καρράς προϊστάμενος του τμήματος εθνικής μουσικής. Επίσης πολλοί είναι οι θαυμαστές του Μ. Καραγάτσης, Στρ. Μυριβήλης κ.α. αλλά και αξιοσημείωτη είναι η προσφορά ανθρώπων των τεχνών. Κ.Πολίτης, Η. Βενέζης, Ν. Βρεττάκος, Ν. Εγγονόπουλος, Ι. Τσαρούχης, Χρ. Ζαλοκώστας, Σπ. Μελάς, Φ. Κόντογλου.
Μήπως και οι παραπάνω είναι φασίστες;

Δεν υπάρχουν σχόλια: