Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Δημοκρατία το γνήσιο παιδί του καπιταλισμού

Η δημοκρατία και ο καπιταλισμός είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Συγκεκριμένα η δημοκρατία είναι το όργανο με το οποίο κατορθώνει ο καπιταλισμός να παριστάνει τη θέληση του, ως λαϊκή θέληση.
Η δημοκρατία οπότε χρειάζεται εκλογές, άρα οργανωμένα κόμματα και συνεπώς μεγάλα κεφάλαια. Χρειάζεται εκλογική οργάνωση κάθε φορά και εκλογικούς αγώνες, εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοπτικούς σταθμούς και άλλα τόσα που απαιτούν μεγάλα κεφάλαια. Επομένως μόνο οι κάτοχοι του μεγάλου κεφαλαίου μπορούν να κάνουν τέτοιους αγώνες. Άνθρωποι χωρίς κεφάλαια, όσο μεγάλα και αν είναι τα ιδανικά που πρεσβεύουν, όσο μεγάλοι και αν είναι οι ίδιοι σε ιδέες και ικανότητες, είναι προορισμένοι να χάσουν. Όταν λοιπόν έχει κανείς τα μ.μ.ε. τότε διαμορφώνει την κοινή γνώμη όπως θέλει.
Από την άλλη πλευρά ο καπιταλισμός, για να συσσωρεύσει τα κεφάλαια στα χέρια αυτόν που τον εκπροσωπούν και να κάνει όλο τον κόσμο σκλάβους του, (σκλάβους που να νομίζουν πως είναι ελεύθεροι) έχει ανάγκη της ελεύθερης οικονομίας και του περιορισμού του κράτους από κάθε επέμβαση στην οικονομία της κοινωνίας. Και αν πάλι που και που χρειάζεται καμιά επεμβασούλα, πάλι πρέπει η μηχανή του κράτους να είναι στα χέρια, ώστε η επέμβαση, πάντα όσο το δυνατόν μικρότερη να είναι πάντα προς όφελός του.
Κράτη που επικρατεί η διευθυνόμενη οικονομία ( ισχυρό κράτος -όλα κρατικά), όσο και αν είναι δημοκρατικά που να αποσκοπούν δηλαδή στο γενικό συμφέρον του λαού, δεν συμφέρουν τον καπιταλισμό. Γιατί μέσα σε τέτοια κράτη δεν είναι δυνατή η εκμετάλλευση του συνόλου του λαού από τους εκπροσώπους του καπιταλισμού. Ακόμα δε περισσότερο όταν τα κράτη αυτά είναι ολοκληρωτικά (βασιλικά, επαναστατικά), γιατί εκεί μέσα ούτε καν τα μ.μ.ε. μπορεί ο καπιταλισμός να έχει στα χέρια του, ούτε την κοινή γνώμη να διευθύνει κατά τα συμφέροντά του, ούτε με κομματικές μανούβρες να αναποδογυρίζει ότι δεν τον συμφέρει ούτε με εκλογές να γίνεται κυρίαρχος της κρατικής μηχανής.
Ας μην κομπάζουμε λοιπόν για την περιβόητη δημοκρατία, του Περικλή (ήταν και στρατηγός) και της αρχαίας Αθήνας εν γένει, η οποία τελικά υποδουλώθηκε στη βασιλική Σπάρτη!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτο το αρθρο δε πρεσβευει κανεναν. Μηπως εισαι αναρχικος και δε το ξερεις?

anton είπε...

με τα περισσοτερα συμφωνω λες ομως και μαλακιες, αυτες αφηνω να τις βρεις μονο σου.